fredag, april 06, 2012

Överraskningar....


Min syster o bror som är tvillingar fyllde 60 år igår (tor) och det firade vi på Pub Anchor
Min brors dotter o svärson hade fixat en släktträff på svärsonens restaurang, men min brorsa visste ingenting han trodde att han skulle fira sin födelsedag tillsammans med sin fru barn o svärmor....
Han blev så överraskad när vi sex stycken syskon med delar av familjerna var där, sammanlagt var vi 32 stycken som sjöng för honom o syrran...det var så roligt god mat o trevligt..alltid roligt när vi kan träffas (nästan) alla på en o samma gång.

Jättefina tårta med bild på tvillingarna när dom var små.Är påskkärringar verkligen häxor? 

Påskkärringar bygger på folktro och kan skilja sig ganska mycket från de häxor man trodde på under 1600-talet. Det förekommer att påskkärringar har tillbehören kaffepanna, en svart katt och kvast. Flera av dessa attribut har ingen direkt koppling till den tidens häxor.Kaffe dracks inte i Sverige på 1600-talet och inte heller finns svarta katter omnämnda i rättsprotokoll från den här tiden.

Påskkärringstradition 

Det är osäkert när påsktraditionen att barn klär ut sig till påskkärringar tog sin början i Sverige, men seden var spridd i västsvenska städer vid mitten av 1800-talet. Därför är de första påskkärringarna förmodligen från början av 1800-talet eller tidigare.[1]. Påskkärringar rapporteras mest från BohuslänDalslandVärmland och delar av Västergötland och det var främst under påskaftonskvällen som de begav sig ut för att tigga.
Nu för tiden är det i Sverige vanligt att både pojkar och flickor klär ut sig till påskkärringar vid påsk. En påskkärring är traditionellt klädd iklänningförkläde och huckle. Pojkar kan alternativt klä ut sig till påskgubbar, med tidstypiska herrkläder, hatt och mustasch. Det finns även barn som i stället väljer att klä ut sig till katt eller hund. Tillsammans går barnen runt bland bostadshusen i kvarteret, ringer på, önskar glad påsk och överlämnar små tecknade påskbrev som de själva ritat. Som tack bjuds de vanligen på godis, småpengar eller någon annan liten gåva. Gåvorna samlas i exempelvis en korg eller kaffepanna och efter rundturen fördelas gåvorna rättvist mellan barnen. I Västsverige är påskafton den vanligaste dagen att gå påskkärring, medan det i övriga landet snarare är skärtorsdag [2].
Under senare tid har det blivit vanligt att barn får klä ut sig till påskkärring på förskolor.
Info : Wikipedia

Påskpresenter mitt lilla barnbarn Elise ska få på söndag.....


En Barbapappa klänning.......en dregglis o en bitring med band....


.....förpackad i Barbapappa väska.
Jag o min man har också minsann fått påskpresenter gjorda i marsipan av fina Tomas o Bella, tack så mycket!!
1 kommentar:

Lisbet sa...

Härligt inlägg!
Försenade gratulationer till dina syskon! Kul överraskning!

Ha en fortsatt Glad Påsk!